Thursday, March 31, 2016

38 01 S 178 39 E


Öst är öst och väst är väst, och aldrig mötas de två, det skrev Rudyard Kipling i sin mest kända dikt ”The Ballad of East and West”.
Naturligtvis beror det på vilket sorts öst och väst man menar, eftersom vi titulerar oss kaptenerna tänker vi på longituderna, som börjar räknas från Greenwichmeridianen genom London, och väst räknas västerut och ja, ost räknas österut, och i vår värld mötas de två på 180 graders meridianen.
Vi passerade den meridianen på vår segling från Tonga till Fiji i Juli förra året, så sedan dess har vi befunnit oss på det östra halvklotet. I och med att vi nu seglat ”tillbaks” österut från Australien så befinner vi oss nu, mycket mycket nära den där 180 gradaren igen. Vi kommer dock inte att passera den nu, inte ens när vi seglar till Fiji i Maj månad. Det finns en chans att vi passerar den, och det är om vi seglar till Minerva reef på vägen till Fiji, det revet ligger precis på västsidan om 180 grader. 
23 39,026 S / 178 54,368 W. Kolla in det på en karta får ni se. Det är nog värt att försöka ta sig dit.
Vi får som vanligt se hur vädret blir.


2 comments:

  1. Det är ju bara strul med att passera datumgränsen hit och dit! Ni kommer aldrig lösa den tvist som uppstår med kompensationer och avdrag för förlorad dag m.m m.m. Men det är ju kul:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bäst att hålla sig kvar på ostsidan, man blir bara snurrig, dagar hit och dit, och hur funkar egentligen "UTC+13"?

      Delete