Tuesday, March 29, 2016

Mitt i Cooks strait

Tidvattensund suck, det är så mycket att tänka på för att det skall gå smidigt igenom. I NZ har man bra tidvattentabeller, man kan få information genom att köpa nauticalalmanacka eller titta på nätet, man hittar små kartor och animeringar om vilken väg vattnet rinner i förhållande till hög och lågvatten på specifika platser, och när själva hög och lågvattnet inträffar.
Som jämförelse har vi Franska Polynesien där vi seglade ett tag, därnfanns nästan inga referensstationer och dessutom berodde strömmarna in och ut ur lagunerna på så många parametrar, t.ex hur vinden blåst de senaste dagarna, hur mycket vatten som tryckts in i bassängen o.s v. Många osäkra faktorer vilket gjorde för oss en och annan vådlig infart i en atoll.
Tillbaks till NZ så hade vi lite otur i våra beräkningar den dagen vi lämnade Nelson, researchen hade väl inte varit helt vattentät, så när vi kom till ett sund framemot kvällen hade vattnet hunnit vända och vi fick ganska stretigt att ta oss igenom, French pass hette det och det var dessutom smalt och stenigt på sidorna så där ville man inte hamna.

Idag skulle vi lämna Marlbooughskärgården genom Torys pass, vi räknade och tittade i våra kartor och väntade i vår lilla vik ända till lunch för att få det hela rätt. Vi tog hem Bingo idag, vi fick en vacker färd genom en vacker skärgård så med 1 knops medström lämnande vi NZ Sydön.

No comments:

Post a Comment