Wednesday, February 3, 2016

Ankarplatser

När man väljer en ankarplats önskar man sig en lugn och trygg plats att stanna på inför kvällen,där man kan vila ut, laga en god middag och se fram emot en lugn kväll. Vi försöker alltid hitta vikar som verkar uppfylla kraven på en skyddad plats. Men det finns vissa ställen runt om i världen som är kända för att ha riktigt dåliga ankarplatser och när man seglar till såna ställen måste man ha i tankarna att man kanske inte kan stanna utan blir tvungen att segla vidare utan att komma iland. Påskön var ett sådant ställe, när vi kom dit i april 2013 hade vi dock turen att kunna stanna där i fem dagar. Ankarplatsen var förfärlig, det var djupt och inget skydd från omgivande hav. Vi led oss igenom nätterna då det rullade och ryckte i ankarkättingen konstant, bara för att kunna få gå iland en dag till. Men som vi säger nu efteråt att -”Det var det värt”
I går kväll då vi hade tagit oss en bit söder om Brisbane i vad vi tyckte, skyddade vatten, lyckades vi ankra i en vik öppen för just den byiga vinden som inte fanns med på väderrapporten!

Otur eller dålig planering, i vilket fall blev det en uppesittarnatt med instrumenten på, och motorn i startläge, en bra tid att sitta och fundera en stund och skapa lite text.

2 comments:

  1. Absolut otur! 😉 Usch en sådan natt räcker. Hoppas nästa vik blir bättre

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mycket bättre, men det blåser fortfarande mycket och från fel håll

      Delete