Friday, July 31, 2015

Navigeringshjälpmedel ombord

Vi har fått lite förfrågningar om vad vi använder för sjökort ombord, tänkte därför försöka göra en sammanställning hur det fungerar hos oss på Anastasia.

Pappersjökort: Vi har endast överseglingskort, det ligger under en glasskiva på kartbordet och där markerar vi dagens middagsposition (12.00LT)

Vi har en navigationsdator fit-PC2 där vi har Open CPN som är ett ett gratis nedladdningsprogram, Man kan sen använda olika sjökortsdatabaser , vi använder oss av CM 93, vilket kommer från C-map. Ovanpå detta har det blivit populärt att ladda ner Google maps och lägga som ett lager i CPN. Då kan man lätt välja vilken som skall visas. Än så länge har vi fått google maps filer av andra seglare, men det finns ett program som man kan använda sig av, det heter SAS.planet

Den här navigationsdatorn är ganska ny, så vi har även den gamla kvar som en reserv. Den drar dock mer ström än den nya, som går på 12 volt-systemet.

Vi har även en Ipad med navigationsappen iSailor (Transas) där köper man sjökortsbuntar vartefter man behöver. Man får vara noga med att datera upp programmen när man vet att man har en bra uppkoppling till Internet.

Av dom här systemen har vi tyckt att sjökorten är lika tillförlitliga, MEN sen vi kom till Tonga har CM 93 korten visat fel så att här har vi det säkraste korten i Ipad.


 Här kan ni se Open CPN med googel map

 Här är det samma area med Open CPN och CM 93, observera alla spåren som går över land.

Här är samma area med iSailor.

Så det gäller att vara nogrann, veta vad man gör, och jämföra olika alternativ.
KOM IHÅG
Om inte kartan och verkligheten är överens, är det verkligheten som gäller, utkik och eye-ball navigation!

8 comments:

 1. Din e-postadress *

  Undra vad slocum sagt om dagens teknik......kör ni den crackade versionen av cm93 eller köper ni vid behov?

  ReplyDelete
 2. Det låter som vi skulle behöva alla dom där för att hitta ut ur Malmö. Det är alltid lika osäkert om man ska hamna på Bron, i Göteborg eller om man kommer hem. Trots GPS- tanten som ylar om att omberäkna rutten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eyeball navigation Linda, läs skyltar titta på vattnets (vägens ) färg.....

   Delete
  2. Jo det är ju det man gör till slut. Är inte vägen lite ljusare grå här, tänker man och kör på. Hörde förresten någon på radio säga det vi alltid har hävdat. Hur man än kör i Göteborg hamnar man på Hissingen. Skönt att höra att vår sanning delas av fler.

   Delete
  3. Det är dom som inte klarar det riktiga inträdesprovet

   Delete