Friday, January 16, 2015

Så kunde det gå till förr till sjöss

Vi kör igång med en häftig löstandshistoria från tidigt 70-tal ombord på en norsk styckegodsare på sin resa från Indien-NewYork via Suezkanalen.
Matrosen hade tandläkarskräck och samtidigt mycket dåliga tänder, i överkäken fattades det tänder och de som var kvar, var som små svarta pluggar. Båsen och matrosen satt och pratade om detta och båsen som var erfaren och varit länge till sjöss visste att den billigaste tandvården på denna träd, den hittade man i Indien. Själv hade han låtit dra ut alla sina tänder och han var så nöjd med sin lösgom.
Matrosen satt kvar länge och funderade, han var ju väldigt rädd, men samtidigt hade han ju alltid besvär, tandvärk, och svårt att tugga maten.
Vid nästa landgång som var Bombay tog sig matrosen tag i en tandläkare, sagt och gjort, nu åkte alla gaddar ur överkäken, det fick räcka. Ombord igen fortsatte matrosen med rostknackningsjobbet på däck, snart fick han svårt att jobba i den starka solen och värmen och det började blöda överallt i munnen. Andre styrman förstod vad som hänt och tog grabben med sig till sjukhuset, där tråcklade dom ihop hålen i tandköttet och fick tillslut stopp på blodflödet.
Hamnvistelsen var inte lång i Bombay, det var inte mycket last som skulle lossas, matrosen uppsökte därför ånyo sin tandläkare som i all hast lyckades prova ut en ny tandrad till överkäken. Nu kändes allting redan bättre och matrosen vågade sig på ett leende igen. Båten gick vidare och till Suez var det ungefär en vecka i sjön. De första dagarna sågs matrosen leende i mässen vid varenda måltid, han berättade för alla hur nöjd han var, men dagarna gick och svullnaden i munnen lade sig mer för varje dag, och till slut ramlade tandraden obevekligen ut. Matrosen fick återigen hålla sig till den mjukare maten, han förbannade både båsen och den indiske tandläkaren. Men till sjöss kan man inte göra mycket annat än att vänta, så inte förrän de kom till New York någon tid senare fick matrosen riktig hjälp med sina tänder, till en betydligt högre kostnad än det indiska alternativet.

3 comments:

  1. Påminner mig om att ringa tandläkaren för en tid! Väntar med spänning på nästa sjöhistoria. kram ML

    ReplyDelete
  2. Ja, kaptener och tandläkare är ett släkte för sig!

    ReplyDelete