Thursday, January 8, 2015

Gästblogg


En landkrabbas betraktelse av den moderna seglaren:
Att betrakta två rutinerade sjöbusar in aktion är att studera två människor djupt försjunkna i varsin bok....då och då tittar de upp och trycker på en knapp, två grader mer -en knapp, skota hem på storseglet en annan knapp, fylla på ballast på babords sida, lägga av ankare, hissa upp livbåten, rulla ut förseglet allt har sin egna knapp. Navigation sker med en förströdd blick på en data skärm, inte en sextant eller passare så långt ögat når. Men betyder det att vem som helst kan framföra en farkost till havs, att det blivit lättare att segla- ingalunda. De måste ju fortfarande veta när och om de ska trycka på knapparna och hur de ska tolka tecknen på skärmen och båtens beteende. De slipper bara utföra en massa tungt och trist arbete. Och behöver inte bry sig om att de inte är purunga längre, eller att armar går av. Visst är det finurligt!

2 comments:

  1. Men för Svarta tampen har dom väl ingen knapp..? Där behövs handakraft och mänskliga muskler..? Och så undrar jag om dom har nån avmönstringsknapp. Alltså bara en tryckning på en teleporteringsknapp så att jungman Kilter i den stund hon lämnar Anastasia slipper 26 timmars resa och plötsligt står utanför dörren till sitt hem kära hem..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Med teleportering hinner inte själen med, när man besökt Söderhavet tar det nog minst 26 timmar att förstå var man varit.

      Delete