Friday, October 14, 2016

Sjöklart

Här är sträckan vi skall segla, Mauritius-Durban 1600 NM, vi kommer att passera två olika väderssystem, ett på den första sträckan innan vi passerat Madagaskars sydspets och sedan är det ett annat system när vi närmar oss Syd-Afrika.
Det känns lite hisnande att ge sig iväg på den här seglingen som beräknas ta 10 dagar, när vi närmar oss Durban skall vi passera den beryktade Aghulasströmmen.
Det är då ordet i rubriken kommer in SJÖKLART.
När vi var till sjöss för många år sedan betydde det att all last skulle stämplas och surras, allt löst ute på däck skulle antingen in i något sjapp, eller surras på däck. Man surrade och surrade både under och över däck, att få förskjutning i lasten kunde få katastrofala följder.
Det vi gör nu på vår segelbåt är ungefär samma sak fast i lite mindre skala, men att se till att allt löst har en fast plats, det är det samma. Vi sätter även kapell på luftventilerna, tejpar ventiler, ser till att de bottenventiler som behöver vara stängda är det. Sjökojer bäddas och väderfiler laddas ner.
Mise en place som kockarna säger
Välkomna att följa med på vår segling mot Syd-Afrika

2 comments:

 1. Lycka till på resan! Hoppas huvudskyddsombudet och alla arbetsgrupper är väl förberedda. Kan som sagt bli lite stökigt.

  Jan Näsmark

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack,
   Ja beslutet om avsegling är förankrat i alla arbetsgrupper, HSO avser att inkomma med sina kommentarer över senast genomförda audit, enligt underhandsinformation finns inga anmärkningar bifogade i protokollet. Skepp ohoy

   Delete