Monday, June 13, 2016

Lördagen den 11 juni

Det var när följande blogginlägg skulle postas något hände med satellittelefonen, så bättre sent än aldrig, här kommer det blogginlägget.

När stormen bedarrat och hjärnan slipper tänka på olika katastroflägen, hamnar vi tillbaks på minnenas boulevard.
Året var 1976, det var sommarlov på sjöbefälsskolan, ett erbjudande som extra styrman på HAKONE kunde bara inte gå mig förbi.
Under sträckan från första europa hamn till Göteborg och tvärtom tog Ostasiatarna ofta en extra styrman ombord, det var mycket jobb med lastning och lossning som ytterst var överstyrmans ansvar, varför han med en extra styrman ombord kunde göras vaktfri och koncentrera sig på last och planering.
Mitt sommarjobb skulle alltså vara att gå sträckan Göteborg-Marseille med Hakone, flyga upp till Le Havre för att mönstra på Hirado som var på väg upp mot Göteborg.
Efter tre lärorika veckor var det dax att mönstra av och ta flyget till Le Havre, på den tiden fanns det en telegrafist ombord som bland annat fixade med kontakter med agenten, rederiet, personalbyten och liknande, så det jag hade med mig i handen var en flygbiljett och orden; ”Agenten fixar hotell och hämtar dig vid flyget”. Le Havre var ingen stor flygplats och när vi landade på sena eftermiddagen tog det inte lång tid att få sitt bagage och komma ut i ankomsthallen. Där stod jag och väntade, och väntade på att någon med en liten skylt med mitt namn på skulle dyka upp. Jag hade ingen aning om hotell och jag hade dessutom inga pengar. När de sista passagerarna var på väg ut tänkte jag blixtsnabbt här är ingen och hämtar mig, det gäller att ta sig in till stan. Jag fick åka taxi med de sista passagerarna som lyckligtvis talade engelska. Jag tog in på ett hotell som såg billigt ut och tur var att dom inte ville ha förskott, det här var som ni förstår innan kreditkortens tid. På hotellrummet fanns en telefonkatalog som jag försökte tyda och till morgonen hade jag samlat på mig ett par telefonnummer. Jag hade tur, det första stället jag ringde på morgonen svarade efter en lång stunds tystnad: ”Excusez-moi, Miss Ekeblad, vi var på flygplatsen igår, men vi förstod aldrig att en styrman kunde vara en kvinna, så vår man åkte därifrån igen!”8 comments:

 1. Vi åker till Fiji imorgon!! Jag skall arbeta med en båt, Sanna skall turista lite. Vi skall vara I Suva till Fredag, då jag hoppas ha jobbat klart... sedan upp till en liten ECO resort på stranded utan pool, bara beach och ingen 3g täckning... mvh Mats@Susanna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Härligt, vi ligger i Vuda Point om ni har vägarna förbi

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilken fantastisk historia! Det har hänt mycket på det tekniska området med telefoner, internetuppkopplingar, kreditkort etc, frågan hur mycket som har förändrats när det gäller våra föreställningar om styrmäns (och brandmäns, förskolelärares,ingengörers) kön.

   Delete
  2. Ja du det kan vi ta till ett djupare plan nästa gång vi ses, har vi föresten bokat nyårssupén 2016-17 än?

   Delete
  3. Vi snackade Silvergatan. Vi vet inte om H & L kommer.

   Delete
 3. Och tack för att ni twittrade om satelitproblemen, så slapp jag vara orolig ....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi gör vårt bästa, ska nog lösa satellit- mejlproblemet oxå

   Delete