Friday, June 13, 2014

Doftminnen

Det sägs att bland våra sinnen, syn, hörsel och lukt, är det luktsinnet som väcker flest minnen i vår hjärna, ett minne som förknippat med doften gör att vi minns olika situationer vi varit med om. Igår när vi var på marknaden i Papeete köpte vi några passionsfrukter, till efterätt delade vi på en och jag svalde det lena goda innehållet i frukten, spillde även lite på fingrarna.
Det som nu hände var att jag direkt förflyttades till Pitcairn. Vi hade precis kommit iland och efter inklarering blev vi skjutsade upp till kulturcentret (fängelset), där fick vi nyplockade passionsfrukter som växte längs staketet. Då var vi så glada att vi hade lyckats ta oss iland på en av världens mest otillgängliga platser. Vi hade haft en jobbig natt på ankarplatsen, varit uppe sen 5 på morgonen och frukosten hade försvunnit från våra magar för längesen, vi var rejält hungriga och törstiga. Passionsfrukterna gick åt en efter en, jag tror vi åt fyra var, det kändes som himmelriket, å så gott frukten gjorde. När vi senare åt lunch hos Darlene och hennes man fick vi passionsfruktjuice att dricka till lunchen.
Igår spelades alla minnen från den dagen upp som en fantastisk repris bara för att jag åt en liten Tahitisk passionsfrukt och spillde på händerna så att doften spred sig. Underbara hjärna som inte bara sparar ett bildminne utan låter mig återuppleva en hel situation.


6 comments:

 1. Det låter proustskt tycker farmor
  Puss och kram

  ReplyDelete
 2. Oj, vi snackar Madeleinekaka...!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se min kommentar över. Proust skrev i sin bok På spaning efter den tid som flytt om ett doftminne från barndomen innehållande en Madeleinekaka. Farmor reagerade på att din text lät som Proust och Ove har bevisligen tänkt samma sak

   Delete
 3. Vi fick 2 appelskivor pa vart japanska vardshus.

  ReplyDelete