Friday, September 18, 2009

Med i tidningen! - Sjörapporten NR 6 2009


I senaste numret av Sjörapporten är det en stor artikel på en och en halv sida om AK, Thomas och deras segling med Anastasia. Bloggadressen är med, så det kan bli många nya besökare.

För oss landkrabbor: Sjörapporten är Sjöfartsverkets tidning. Därför presenteras min kära syster och svåger naturligtvis som de erfarna yrkesmän på sjön de är: Anna Karin chef på Sjöräddningscentralen och Thomas skeppare på Stena Carisma. Deras långsegling med Aurora i början på 1980-talet nämns också - fram och tillbaka till Västindien var det, fast det fick inte plats i Sjörapporten.

De noggranna förberedelserna nämns, liksom EPIRBen och PLBn (som för mig bara är ord jag känner igen från en och annan söndagsmiddagskonversation. Om jag har fattat rätt så är det två olika typer av nödsändare. Väderprognoser per satellit och blogg via satellittelefonen - en helt annan omvärldskontakt än långseglingen på 80-talet. För att citera ett citat ur artikeln:
"Den gången var vi i princip isolerade från omvärlden. Den enda kontakten var med fartyg i vår närhet. Nu finns helt andra möjligheter", säger Anna Karin.
Sjörapportens läsare får också tillfälle att avundas rutten: närmast Franska Polynesien/Tahiti, därefter skärgården i Patagonien, Chile - där det är sommar till jul. Sedan får väderutsikterna bestämma om det blir Kap Horn eller Magellans sund innan kursen ställs hemåt, mot Europa.

1 comment:

  1. Kul! Att dom skriver i tidningen om våra kära kaptener. Och som fotograf väntar jag nu ett fett honorar för den publicerade bilden!

    ReplyDelete