Vatten, en självklarhet för de flesta, en lyxvara för en del.
Vi har härombord två färskvattentankar, tillsammans är de på 189 liter
vatten. Det är samma mängd vatten som vi hade på vår förra båt, Laurin 38.
Skillnaden från då är att nu har vi möjlighet att tillverka vatten, alltså
sötvatten. Vi kan göra 60 liter i timmen, så det är fortfarande inte
obegränsat. När vi långseglade förr använde vi bara färskvattnet till
matlagning, disk och tvagning skedde i det som hinkades upp från havet. Vi
tyckte att när man värmde saltvatten och inte lät det självtorka på kroppen
kändes det inte så salt. Men visst var det salt, knivar gafflar kastruller
rostade snabbt, jag kommer ihåg håret som blev klibbigt och till slut
knappt torkade. Saltet binder vatten och till slut går inget att få torrt.
Seglar man sen där det är varmt sprider sig gärna mögelsvamparna.
Nu är mottot, inget salt inne i båten, det är lättare sagt än gjort, men vi
försöker. Livet är alltså lite lyxigare nu när man kan diska i vanligt
vatten, tillverka sitt egna dricksvatten samt ta sig en liten dusch då och
då.
En tanke går till dom som seglade med de gamla skutorna. Det fanns inte så mycket färskvatten med i dessa. Såg idag ett inlägg/bild på Facebook där en sailor tog sig ett dopp i en gammal silltunna med uppsamlat regnvatten!
ReplyDelete