Friday, January 22, 2016

Navigations hjälpmedel

Använder ni papperssjökort när ni är ute och seglar ?   Svar: Nej.

Vi kan säga så här att vi har överseglingskort, och en del kustkort, men i stort sett sker all navigering elektroniskt. Där är vi laddade med olika redundans. Basen är en Fit PC2, en liten dator som försörjer sig på 12 V, till den har vi en skärm som också fungerar på 12V, det är egentligen en extra skärm till en laptop.
Det var innan vi seglade iväg 2013 vi skaffade datorn, vår son Erik installerade allt på den för våra behov. Sjökortsprogram, Open CPN och Cm93 kort till det, där kan vi även få in AIS mål från andra båtar och fartyg. För att ta in väderrapporter  och navvarningar använder vi Inmarsat C via mjukvaran Easymail, vi kan även skicka meddelanden den vägen, men vår huvudsakliga kommunikationsväg är ändå Iridiumtelefonen som vi kan ringa med som en vanlig telefon och dessutom används den som ett modem för att skicka och ta emot e-mail när vi är ute till havs Finessen med den här datorn är att det inte finns rörliga delar i den och att den är värmetålig så att den har lång livslängd, trots det finns det alltid en liten gnagande oro att den av någon anledning skall sluta att fungera. När vi nu var hemma beställde vi därför en ny likadan Fit PC2 som vi fick klonad på den första.

Idag skulle den på plats och allting var exakt detsamma, utom då konfigurationen med dom där portarna. Men tack vare Eriks exemplariska skiss över systemet lyckades jag till slut få ordning på portarna, så nu är alla signaler vänliga grannar med varandra och släpper förbi och öpnnar för rätt signal till rätt ställe. Sen var det den där baudraten också, den tog cirka en extra timme att få ordning på. Detvar lika svettigt som att måla botten igår.

3 comments:

  1. Mig tappade du på rad 4 ungefär........

    ReplyDelete
  2. hej igen! Laddade ner open cpn och tröck in min cm93 mapp samt en hög bsb kort och det gick som en raket. trevligt program med användarvänligt gränssnitt. Kul. Tyvärr läser inte open cpn alla min WCI kort men det finns säkert nån converter man kan ladda hem. Ha en go segling, wherever U Go, snart e d min tur?!

    ReplyDelete