Tuesday, December 31, 2013

Fint mottagande


Så här fint såg det ut när vi anlände Bequia igen, här skall vi fira nyår.

Monday, December 30, 2013

Skräp i Karibien

På Saint Vincents västsida finns ett antal små ankarvikar, det är så lummigt och grönt, med berg skog och palmer, mycket vackert. Inatt låg vi i en vik där luftfuktigheten var 99%. Regnet gick mellan två faser, duggregn och droppregn. Vi förtöjde med ankare och en lina i land, kröp ihop nere i båten och åt en god saffranspasta med musslor och räkor.
Imorse fick vi frukosten i vrångstrupen då det strömmade ut allehanda saker från stranden, flöt förbi vår båt och försvann ut i havet. Det var kokosnötskal, sprayburkar, glasflaskor och plastpåsar.

Tråkigt med nedskräpning i paradiset.

Glada laxar


Tre glada laxar, seglar så det i jackorna flaxar.

I 10 knops fart, man upptäcker snart, att man måste hålla i både hatten och ratten , när man seglar i Karibiska vatten.

Friday, December 27, 2013

Annandagjul

 Läste på nyheterna att VästSverige har drabbats av skyfall och översvämmningar. Då kan jag lugnt berätta för er att här regnade det hela julafton också. Trots detta lyckades vi få lite julstämning med en girlang, en ljustomte samt rödkål och revben. I eftermiddag får vi hämta ett nylagat segel hos segelmakaren, sen bär det av söderut igen.



Wednesday, December 25, 2013

GOD JUL


GOD JUL till alla bloggläsare, nu kör vi full besättning på Anastasia.

Monday, December 23, 2013

Rötter

Idag köpte vi ingefära på marknaden, den känner man ju igen till utseende och smak. I bingen bredvid låg den nedre rot-knölen, köpte trots att vi inte vet vad det var. Vi har smakat på den, den är gul och färgar av sig på tunga och tänder. Den smakade någon ört(persilja)  men var ganska besk.
Vi lever fortfarande, är det någon som har facit?

Sunday, December 22, 2013

Hämtat på stan

Här kommer ett litet klipp om vad som händer på gatorna i Fort de Franc dagarna innan jul.


Saturday, December 21, 2013

Det lackar mot jul

Det lackar mot jul, även om det för oss mest är svetten som lackar. Vill man då för en stund glömma bort var man är, kan man som vi gjorde idag åka till en supermarket, här är det Carefour som gäller. Där är det så kallt att man önskar man tagit en tröja till på sig. Där är så fullt med folk att man tror man är på Coop-Sisjön dagarna innan jul, även här får man nästan slåss om kundvagnarna. Där är sånt utbud av varor att man blir helt snurrig. Där är det glitter, kulor och granar precis som om man vore på Åhlens. Den stora skillnaden får man när man har lättat på plånboken och kommer ut, då är det en varm vägg som slår emot. Vid den hetväggen stod vi i en halvtimme och väntade på taxi och bara kände hur alla kyl och frysvaror snabbt blev lite för varma.

En sak är iallafall säker och det är att det inte kommer ut semlor i butiken här efter jul. Någon ordning skall det väl vara när man bestämt sig för att fira julen i Karibien.

Thursday, December 19, 2013

Fort de France, Martinique


Martinique, en del av Frankrike, här kan vi njuta av nybakade baguetter, croissanter och en riktigt god köttbit från slaktaren. Men den viktigaste anledningen till att vi är här är att de fina barnen kommer om några dagar, och dom flyger inrikes från Paris. Världen är inte så stor.

Tuesday, December 17, 2013

Båtar i Bequia



Här på Bequia finns det en lång båtbyggartradition, alltifrån den typiska ”double-ender”-bruksbåten, till större skonare har byggts här på ön av dess invånare. Det finns ett litet museum som visar bilder och modeller av det som producerats genom åren här i Bequia. Det vi slås av när vi åker iland och går på stranden är de fantastiskt fina segelbåtarna som skapats här, i skuggan av palmerna. Man har en aktiv segelklubb och en gång om året är det en stor regatta, den brukar ligga runt påsk så vi missar den festen, men vi njuter av att se båtarna varje gång vi går iland.




Sunday, December 15, 2013

APT 9

APT 9

Deltagare : Kaptenerna
Plats: Bequia, Grenadinerna
Skeppstid -4UTC 

Besättningen har efter senaste tidens seglingsupplevelser, återhämtat sig i Bequia, Admiralitys Bay. Vinden har fortsatt vina i tackel och tåg, men ankarplatsen är god. Både kropp och hjärna har gått ner på lågvarv.

På mötet informerades besättningen om att problemet med de släckta lanternorna nu verkar vara löst. Topplanternorna som på överseglingens slutfas började bli svagare och svagare, för att helt vägra lysa senare, nu åter lyser. Inte utan ett digert arbete, med ca fyra turer upp i masten. Trots detta framgår inte helt vad felet varit. Ett sådant arbete kommer att berömmas och belönas, då lanternorna är en vital del av navigationssäkerheten.

Arbete med strategisk planering inför 2014 fortgår, visionen är fortfarande ”Go west”

Planering i närtid: Under kommande vecka bör seglatsen norrut mot Martinique fortsätta, skutan bör städas samt bunkras upp med franska delikatesser inför julen och tomtenissarnas ankomst den 23 december.

Trevlig helg önskar Kaptenerna



Saturday, December 14, 2013

Ny frisyr


Att vara ute på långsegling innebär iallafall för kaptens del, att med regelbundenhet uppsöka den lokala barberaren. Senast var det i Gibraltar och nu var det dax igen. I Scarborough Tobago skulle det bli denna gång. Jag som gärna följer med tycker det är kul att kika in i en värld som har samma syfte överallt, att bli klippt, men det sker under olika förutsättningar. Här var det ett gäng unga killar med en varsin frisörstol och en trimmer i handen. Alla skrattade och pratade, ljudnivån var hög. TV-spel för den som för tillfället inte hade kund, djup koncentration för den som hade kund framför sig. Det mesta skedde med trimmern, men när det kom till luggens skarpkant då var det sax eller t.om ett rakblad i hand. Det var nog det viktigaste att få den där kanten absolut rak och symmetrisk.
För kaptens del blev det en ny frisyr och den raka kanten i pannan tog fram en vit del av skinnet som ej var solbränd. När vi kom ut från salongen sa han, -”Jag längtar till min barberare i Göteborg.”



Thursday, December 12, 2013

Snabb och blöt


"Nice boat, beautiful boat, fast boat". Vi får ofta kommentarer om vår båt, många stannar till på vägen förbi och frågar gärna lite om olika detaljer, tripoden, skrovformen, och slutar gärna med frågan om hon seglar snabbt. På det svarar vi naturligtvis JA, för så är det. Ibland tittar vi på varann och tänker att vi har en snabbare båt än vad vi två ständigt orkar driva. På långsegling är det som jag sagt tidigare, säkerhet och trötthet som först skall tillfredsställas.
Men sen ibland får vi en sån underbar upplevelse vad hon egentligen kan, igår när vi seglade från Tobago, var det mer vind än vad vi uppfattat inne ifrån ankarviken. Vi gick på kurs norrut mot Grenadinerna ca 45 grader relativ vindriktning. Vi handstyrde halva natten, hade tagit två rev i storen, lilla focken utrullad, ständig överspolning. Men vi hade en snittfart på 10 knop under 10 timmar. En fantastisk upplevelse. Så nog har vi både en vacker och snabb båt, och inatt presterade vi tillsammans. Idag sköljer vi saltet ur kläderna, och dricker en öl i Bequia.

Tuesday, December 10, 2013

Dyk vid Little Tobago

"-On three you just go into the water", ordern kom obevekligen, jag gjorde precis som han sa och det gjorde även de tre andra som skulle dyka ihop med divemaster. Fint detta tycktes jag överleva, har aldrig slängt mig i från en sån hög båt, på dykkursen i somras var det så mycket lugnare tempo.
"-Start to descent", där kom nästa order, utan tvekan var det bara att släppa ut luften ur västen och börja sjunka, efter ett par välbehövliga tryckutjämningar infann sig lugnet. Vilken värld vi hamnat i, så fantastiskt, i 40 min simmade vi  längs en sluttning på revet, och det bara myllrade av vackra fiskar, ensamma gula och stim med blårandiga, svarta och vita. Fantastiska koraller vajade sina plymer under magen på oss. Vi hann ochså se en murena, tjock och ful  stirrade lurigt ifrån sin grotta, en langust som försökte gömma sig och sist men inte minst en HAJ, den låg på botten och vilade med huvudet lite gömt, jag säger bara tack och lov för det.

Monday, December 9, 2013

Lite mer om Tobago

Tobago, lite bortom allfartsvägarna för långseglare stod det i pilotboken.
Orden lockade, vi hade redan tidigt bestämt att den här gången skulle vi
sikta på Tobago efter överseglingen. Tobago har ett brokigt förflutet, här
har både fransmän, holländare och engelsmän huserat. 1962 blev man en
självständig stat tillsammans med Trinidad. Alla pratar engelska även om en
del har en dialekt som får oss att inte förstå allting. Man kör bil på
vänster sida. Fiske och turism är de största inkomstkällorna och jag tror
även att man har oljefyndigheter.
Som turist bor man för det mesta på en resort, det finns inga höga
hotellkomplex, ännu så länge inga hotellkedjor som har etablerat sig, det
mesta syns leva i harmoni med naturen. Det regnar lite varje dag och det
jag skrev igår om den mättade grönskan här, är naturligtvis en följd av
regnet och värmen. Vi är fortfarande överväldigande av naturen och inne i
vilofasen efter överseglingen.
Vi kan rekommendera andra långseglare att ta en tur förbi Tobago om man
inte bara vill ligga i marinor och umgås med andra seglare, utan just som
jag skrev i början, komma lite bortom "the beaten track".

Sunday, December 8, 2013

Anse Bateau

Grönt, grönt grönt, den här ön befäster färgen grön. Det finns inte en brun
fläck, allting är täckt av ett grönt lummer, det är fantastiskt vackert. Nu
skall vi stanna här ett par dagar, dyka ner under ytan igen, samt ta en tur
i regnskogen.

Friday, December 6, 2013

Under ytan

Idag har vi tagit oss ner under ytan på Buccoo reef, kapten på utflyktsbåten hette "Good Luck", vilket vi tyckte var  ett förtroendeingivande namn på en kapten.



Thursday, December 5, 2013

Tomten med tom säck

Här träffade vi tomten i värmen i Botaniska trädgården i Scarborough Tobago. Han har en tom kasse från mayorekeblad. Jag tipsade honom att han kunde fylla kassen i Anna Lenas webshop, det kan du också passa på att göra inför julen, massor av fina julklappar.

Tuesday, December 3, 2013

Scarborough, Tobago

Då var vi här i Caribean, varmt och fuktigt, färgglatt och grönt.

Det är nu premiärvisning på filmen "Håll ut".
Klicka på länken nedan eller gå in till höger här på bloggen där det står "länk till YouTube-kanal"

 http://youtu.be/f1YK1b9g79E


Monday, December 2, 2013

N11 11, W060 44

Nu är vi framme i Scarborugh, Tobago.
Lätt regn och + 29,
Nu är det vilodag.

Sunday, December 1, 2013

N 11 43 W 058 21

APT 8
Deltagare : Kaptenerna
Plats:
Skeppstid -4UTC

APT 8
Deltagare : Kaptenerna
Plats: N 11 43 W 058 21
Skeppstid -4UTC

Veckan i siffror:
På sträckan Teneriffa-Tobago är 2598 NM avverkade och det är 132 NM kvar
att segla. Ankomst beräknad till söndag.

Behovsanalys: Innan ankomst Tobago skall en inventering inlämnas, utifrån
detta dokument göres analysen, som då skall innefatta behovet av nya
fiskedrag och linor, snarast skall utrustningen återställas till
ursprunglig status, som tillägg skall även utrustningen anpassas till nu
rådande vattenområden.
Diskussion har uppstått rörande kompensation för nattarbete vid
överseglingar, mötesordföranden påminner om gammalt beslut gällande frågan:
Det ligger i sakens natur att nattarbete under överseglingar är
obligatorisk. När sjövakter är satta går överseglingsavtalet in. Denna
fråga anses nu slutdiskuterad.
Informationsmaterial: En film om resan har producerat, kommer att
premiärvisas så fort en stadig internetuppkoppling kan hittas.
Trevlig helg önskar
Kaptenerna

Saturday, November 30, 2013

N12 14 W055 55

Hur blev det med vadet då? Skulle ni inte vara framme den 28 repektive den
29 november?
Några frågor har kommit på mejlen, och enligt min snabbanalys varför vi
ännu ej är framme är helt enkelt det att vi har haft svagare vindar än vad
vi troddde att vi skulle få, stadiga men svaga, så är det. Till råge på det
tog vinden helt slut i natt, varför vi nu startat maskin och styr mot
Tobago.

Sen beror förseningen också förståss lite på alla stora fiskar som har
legat där i aktern och bromsat under resan, tro´t om ni vill:)

Friday, November 29, 2013

N12 27 W053 30

Tänker idag på gamla uttryck som har med navigering att göra. De kommer
främst från tiden innan GPS, tiden då man inte varje minut visste exakt på
fyra decimaler var man var, utan ibland fick man improvisera lite...

Skorpnavigering-Vid ankomst går man och köper en påse skorpor och läser på
påsen.

Shithouse navigation- då man för att avgöra hur nära land man är, går in på
toaletten och spolar, beroende av färgen på vattnet lär man kunna avgöra
detta.

Molnnavigering-detta gäller speciellt Läsö i Kattegatt, en klar solig
molnfri dag finns alltid ett moln över Läsö man kan styra på.

Dogbark-navigation, man blåser i tyfon och lyssnar hur snabbt ekot kommer
tillbaka.

Till sist har vi Yankeeplott, som helt enkelt är att man ropar upp fartyg
man ser och frågar var de kommer ifrån och vart de skall, drar en linje i
sjökortet och får ett kryss där de korsar ens egen kurs.

Finns det fler därute?

Thursday, November 28, 2013

N12 50 W 050 54

Hur mycket är klockan ?
En vanlig fråga även ombord. När vi seglar vill vi gärna veta var klockan
är, även om vi inte har några tider att passa, vill kroppen och hjärnan ha
lite ordning på natt och dag, mat och fikatajm. Vi vill gärna att
soluppgång och nergång ligger någorlunda "rätt" i tiden.
Kanarieöarna ligger i samma tidszon som London (GMT) alltså en timme efter
er i Sverige. Tobago dit vi är på väg ligger i en tidzon som heter Eastern
Caribean och är fyra timmar efter GMT eller UTC som det heter(-4).
När man flyger till någon fjärran destination talar alltid flygpersonalen
om vad klockan är lokal tid innan man kliver av, enkelt och bekvämt, bara
att göra som dom säger, och i vissa lägen blir det tuffa tidsomställningar
för kroppen.
Vid långsgling är det endast vi själva som råder över tiden, det låter mer
ansvarsfullt än vad det är. Var 15 longitudsgrad är en timme, så vi kollar
dagens position och bestämmer utifrån det. I vårt fall nu är det alltså
fyra timmar extra vi fått under ca tre veckors tid, vilket innebär 1 timme
ca var tredje dag, vilket inte är lika jobbigt för kroppen.
Dessutom ställer vi inte om klockan till sjöss utan vi säger att vi brassar
klockan.

Wednesday, November 27, 2013

N13 09 W048 17

Livet ombord går sin gilla gång, det gäller att sova när tillfälle bjuds.
Vi har alltid principen , ett par vakna ögon ombord, är man då som vi en
liten besättning förstår ju alla att man till slut blir lite trött, och
längtar en hel natts sömn. Maten är en annan av våra principer, det skall
vara minst en riktig måltid per dag, frysen underlättar urvalet av varierad
kost, trots att den också är en av våra värsta strömtjuvar. Igår var det
fisksoppa igen, trots att vi inte fått någon ny fisk, och i söndags var det
lammkotletter med klyftpotatis. Som ni ser håller vi stilen, synd bara att
det är så långt för er att komma när vi bjuder på middag. Städa, tvätta och
reparera är ockå vardag, även om det vissa dagar är svårare att få något
gjort, på grund av att det hela tiden rör på sig, mer eller mindre. Då får
det bli en bokslukar dag, just nu är det Jan Guillous inledande böcker i
romanserien "Det stora århundradet", respektive Carlos Ruiz Zafon s böcker
om "De bortglömda böckernas gravkasmmare i Barcelona".

Tuesday, November 26, 2013

N 13 07 W045 43

Jag berättade för ett tag sen att vid vår förra Atlantsegling 1982 med
Aurora , bröt bommen i två delar. Den gången angjorde vi Västindien vid
Barbados. Där ankrade vi och det var en mycket rullig ankarplats, så den
trasiga bommen fraktades iland, arbetsplatsen hamnade precis där alla
seglare landade med dinghyn. En sanning som vi fick bekräftad både då och
senare är att långseglare i allmänhet och ensamseglare i synnerhet kan
allt. Man innehar förutom det stora självförtroendet att tala om det, en
stor kunskap vad det gäller allt om segling och båtar. Vid den där
dinghybryggan passerade inte en utan att kommentera på något sätt.
Förslagen var många och det som slutligen blev godtaget som lagningsförslag
kom från en sydafrikans långseglare som seglade med en tight budget. Han
hade mastat av ett par gånger o.s.v. Vi tyckte hans förslag var en enkel
lösning på problemet, han försåg oss även med ett stycke hårt trä som han
hade i sitt reservdelslager. Träbiten en knapp meter yxades till och
bommens två delar träddes på, enkelt och starkt blev det. Allting fästes
med skruvar rätt in i träbiten. Denna bomkonstruktion seglade vi sedemera
hem med, och jag tror till och med att det dröjde någon säsong innan vi
skaffade en ny bom.

Monday, November 25, 2013

N13 53 W043 08

Söndagsutflykt, längst fram i fören, 15 meter dit och 15 tillbaks.

Sunday, November 24, 2013

N15 02,W040 46

APT 7
Deltagare : Kaptenerna
Plats:
Skeppstid -3 UTC

Veckan i siffror:
På sträckan Teneriffa-Tobago är 1633 NM avverkade och det är 1193 NM kvar
att segla. Medelfarten på denna sträcka har varit 6 knop, vilket med
fortfarande svaga vindar ändå måste sägas vara god.

Fisket ombord har gått in i en ny era, fler fiskar än behovet har fångats,
varför en del återbördats till sitt rätta element. Tyvärr har en del av dem
återbördat sig själva med drag och allt, vilket inte känns bra för någon
part. Ett inlägg i debatten har kommit upp genom kommentarer på bloggen. Vi
är tacksamma för den lilla men intensiva lektionen i fiske. –Rusa- hala
hem- rusa-hala hem. Låter som en bra taktik, vilken kommer att lägga till
förbättringsförslagen.

Reparation/ utbyte av kopplingen mellan hjälpkärra /generator /watermaker
fortgåt enligt plan. Vissa framsteg gjorts då en av fyra avsjuvade skruvar
kunnat lossas ifrån sitt fäste.

Kosten kommer denna vecka förstärkas av nygroddade alfalfa groddar, ett bra
tillskott då grönsaksförrådet börjar sina. Uppmanade även att utöka
intaget av salt när dygnstemperaturen stiger och mycket arbete utföres i
maskinrum.

Trevlig helg
Kaptenerna

Saturday, November 23, 2013

N15 59 W 038 30

Igår såg vi två seglare, den ena visuellt, ett vitt litet segel, långt
långt bort på horisonten, och den andra såg vi på AIS. När jag säger på
AIS menar jag att hans transpondersignal går in i vår navigationsdator och
visar sig som en ganska stor "plutt" på datorn, gul -odefinierad, grön-
definierad och vi får alla data om fartyget. AIS –signalen gör att vi
"ser" andra båtar i närheten på ca 20 NM omkrets, när man med ögat kanske
ser en 5 NM, beroende på hur hög den andre är. Så när vi slutar att synas
för er på www.marinetraffic.com, har vi fortfarande stor nytta av AIS
ombord. Man kan säga att vår lilla värld med Anastasia som centrum har med
AIS:en blivit något större. Både på gott och ont naturligtvis, varför skall
man egentligen följa båtar och fartyg på såna passageavstånd som aldrig
kommer att bli några närsituationer ?

Friday, November 22, 2013

N17 09, W 036 12

Ibland är fiskelyckan total, som igårkväll när vi höll å att dra in den
hitills största Doradan vi fått. Jag såg den till och med i vitögat ca 15
meter ifrån båten. Pling sa det så kom en tom lina dalande mot mig. Hela
draget med ståltafs och ett av de bästa dragen bara försvann. En lång
svavelosande ramsa hördes över havet, både från mig och förmodligen fisken,
som nu simmar omkring med en piercing i munnen.
Det var plats för fler svordommar igår, då en koppling mellan generator och
hjälpmaskin gick sönder i många bitar, detta påverkar laddning samt även
watermaker-pumpen . Båten som är vårt hem, vår restaurang, vår biosalong,
förvandlades under dagen även att bli vår verkstad. Vi har en reservdel
ombord och nu är frågan om vi får till reparationen här ute, eller om vi
måste vänta till ankomst Tobago.

Thursday, November 21, 2013

N18 22, W033 49

Idag har vi varit ute till sjöss i en vecka,det slappa lite bohemiska liv
jag beskrev igår fortsätter idag. Vi har gått ner på lågvarv, läser böcker
och njuter av musik, lyssnar på ett och annat nedpoddat radioprogram. Jag
tror att det är nyttigt för kropp och själ, att segla, färdas i långsam
takt, anpassningen till nytt klimat sker gradvis. Man hinner bli redo att
möta en ny plats. Jag läste om en Japan som vid mellanlandning på Grönland
under en Japan-Europa flight, gick av och satte sig på flygplatsen. Vid
frågan om vad han gjorde där och om han inte skulle med vidare skakade han
bara på huvudet och sa: -" Jag sitter här och väntar in min själ. "

Wednesday, November 20, 2013

N19 35 W031 15

Idag är det en vecka sen vi lämnade Teneriffa, ni vet väl att ni kan hitta
vår senaste position under fliken "positioner och rutt".
Nu kan vi väl säga att skeppslunken innfunnit sig, vilket bland annat
innebär att vi sover som spädbarn, ofta men inte så länge. Klädkoden kan
sägas vara casual, vilket sedan tolkas fritt. Det kan ta sig uttryck i
mjukisbyxor som varannan dag är rättvända och varannan dag är vända ut-
och-in. Eller ett par svarta boxer-kalsonger är lika användbara som ett
par shorts. Som grädden på moset, eller pricken över i, använder vi så
fort det är mörkt ute pannlampor, det är alltid något man behöver lysa på,
därför tillhör en pannlampa den övriga aftonstassen. Jag råkade gå förbi en
spegel igår natt, ryckte till och blev livrädd.....innan jag fattade att
det var mig själv jag såg i spegeln.

Tuesday, November 19, 2013

N19 50, W028 23

"-Det finns ingenting som heter rostfritt, det är bara mer eller mindre
rosttrögt", så skrek en indignerad seglare på en grannbåt på vår förra
Västindie-segling. Hans spis hade rostat sönder så att det var stora hål i
ugnsluckan.
Så sant, så sant, då rostade även alla våra saker, till och med en gammal
stekpanna jag fått av min mamma, en stekpanna med raka kanter som var bra
att spänna fast på spisen. Den var gammal och väl använd men började ändå
ganska snart rosta så att det tillslut ramlade det stora flagor från den.
Besticken får snart sina rostfläckar, för att inte tala om alla fina
verktyg som alltid är rostiga. Värst är det om man diskar i saltvatten och
drar in mycket salt i båten. Det är där jag kommer till att det är bättre
nu för oss, nu när vi kan tillverka vårt eget sötvatten, så vi kan diska
och städa med färskt vatten, då klarar vi att hålla rosten borta, iallafall
inne i båten.
Utomhus på däck börjar saltet bygga på rostfäckar, det får bli puts på det
"rostfria" idag.

Monday, November 18, 2013

N20 30,W026 03

Idag är det söndag,då vilar man ombord på s/y Anastasia

Söndagsvila

Sunday, November 17, 2013

N21 43, W023 43

2013-11-16 Lördag
APT 6
Deltagare : Kaptenerna
Plats :N21 43, W023 43
Mötet gjorde en genomgång av fakta kring pågående aktivitet med rubriken:
Översegling Atlanten höst 2013
På sträckan Teneriffa-Tobago är 570 NM avverkade och det är 2221 NM kvar att
segla.
Medelfarten på denna sträcka har varit 5,7 knop vilket med rådande svaga
vindar ändå måste sägas vara god.

Måluppfyllelsen för fisket ombord är över förväntan, en kraftfull
utveckling har skett, vid närmare analys måste detta bero på ett utökat
engagemang.( Not skickas till lönesamtals-mappen), två fiskar inom loppet
av fyra dagar, strålande resultat, Kosthållningen kan därför sägas varierad
samt uppfylla kostcirkelns krav på en allsidig kost.

Mötetsdeltagarna påmindes om att det endast är fem veckor kvar till julen
och att man bör börja planera för den då utökade besättningens behov:
• Lämplig segelrutt, utflyktsmål, julmat e.t.c

Mötet beslutade under deltagarnas jubel att fastslå lördagen som bio-dag.
Först ut ikväll går Werner Herzogs "Fitzcarraldo".

En av mötesdeltagarna som önskade starkare vindar, påmindes om att man
inte skall ropa på vargen, mötet beslutade därför att bara göra en liten
viskning. Ge oss lite mer vind

Trevlig helg önskar
Kaptenerna

Saturday, November 16, 2013

N23 09,W021 51

Idag sitter jag i stäven och tittar, jag sitter där ankaret är fastsurrat i
sin position, där spinnakern fäster i peket. När jag tittar ner i vattnet
ser jag ett gäng delfiner som simmar ikapp och ligger och surfar på
bogvågen, tittar jag upp ser jag spinnakerns enorma segelbubbla sprida ut
sig över himlen, tittar jag framåt ser jag havet, havet som aldrig tar slut
brukar jag tänka. Men det stämmer inte helt, jag vet ju till skillnad från
andra gamla sjöfarare att det kommer nytt land därframme, men det är ännu
många lata dagar kvar dit. När jag sitter där och tänker kommer tonerna av
steelband,jag känner och hör hur musiken strömmar ut från baren när man
stämmer oljefaten inför kvällen, Jag ser och känner vattnets varma
omfamning jag ser snorkling och dyk, färgglada fiskar och vackra koraller.
Jag smakar rompunch, lime och sammetslena tropiska nätter. Det blir Tobago
vi siktar på, "Tobago little out of the mainstream" som det står i
Cruisingguiden. Vi längtar dit.

Tonfisken från igår - bilden kom genom luften idag.

Friday, November 15, 2013

N24 58, W020 14

Tredje dygnet
När man sitter på favoritplatserna i sittbrunnen, ser man inte förut utan
akterut, man sitter och tittar på det vatten man just passerat, för att se
förut måste man resa sig och svepa runt med blicken. Jag satt där på
sennatten och tittade akteröver, min nattvakt höll på att förvandlas till
en ny dag och jag tänkte på när vi seglade här 1982, med vår förra båt.
Då hade vi rejält med vind till skillnad från idag, vinden kom från samma
riktning som nu, från NO. Jag hade då frivakt och låg framme i skansen och
försökte sova, då jag plötsligt hörde ett förfärligt slamrande på däck,
belysningen var tänd och jag hörde mina skeppskamraters röster. Jag sprang
upp och där i nattmörkret såg jag vad som skett, bommen hade gått av, den
var tvärt av i två bitar men vi hade tur, storseglet var ej skadat.
Vad skulle vi göra nu?
När vi tagit ner och beslagit storen, surrat de två bomdelarna satte vi oss
ner och resonerade. Att vända och kryssa tillbaks till Kanariöarna utan bom
och storsegel i den starka vinden som var, det var det inte tal om, att
laga den avbrutna bommen ute till sjöss, det hade vi inte material till.
Det vi enades om och även gjorde, var att vi helt enkelt fortsatte
seglingen, vi saxade två genuafockar på förstaget och seglade vidare
västerut. På den här sträckan är de förhärskande vindarna från nordost,
relativt starka och stadiga så det fungerade bra. Den här seglingen har
vi ännu ej hittat annat än svag nästan obefintlig vind ....samma area, så
olika situationer, då och nu.
Hur det gick till när vi senare lagade bommen , det får ni höra en annan
gång.

Thursday, November 14, 2013

N26 27,W018 42

För att uppnå målen som är satta gällande fiske, vidtogs åtgärder i Las
Palmas:
Fiskekrok inhandlades för att kunna svinga den sprattlande fisken ombord,
den har placerats strategiskt i sittbrunnen. Ett par handskar ligger alltid
beredda. En sprayflaska med bedövningsmedel att spruta in i gälen strax
innan man filéar. Bedövningsmedlet kommer från Sydamerika och vår resa där
2010, det är en Chilensk spritsort som ingen är intresserad av att dricka
upp. Pisco från Patagonien, äntligen kommer den till heders. Nya fiskedrag
köptes, i affären beskrev jag vilka olika fiskar jag skulle ta upp och även
hur stora fiskarjag ville ha, det var butiksföreståndaren mycket noggrann
med. Vi plockade ihop några nya läckra drag.
Om ni läste mina tweets igår börjar ni ana utgången av hela mitt
resonemang... Första fisken som nappade på nya draget hoppade lika kvickt
av, den andra som måste varit en bjässe, kämpade mot mig ett tag, men knips
så hade han försvunnit och tagit hela draget med sig.
Kampen fortsätter idag, nu är det bara en tidsfråga innan det nappar....

Spinnaker idag

Tuesday, November 12, 2013

N27 50,6 W016 55,9

Under gårdagens segling fick vi plötsligt krångel med autopiloten, eftersom
vi ännu var nära Teneriffa, valde vi att ta natthamn på sydkusten och
felsöka i lugna förhållanden. Vi har nu gjort en del kalibreringar av
autopiloten, och det hela verkar nu tillförlitligt.

Monday, November 11, 2013

N 28 10, W 016 17

Hej då Europa, nu är vi iväg på vår segling mot varmare breddgrader. Här
kommer att följa dagliga rapporter om livet ombord. Vi själva har slagit
vad om när vi är framme. Jag har satsat på 17 dygn 4 timmar och Thomas har
satsat på 16,5 dygn. Välkomna att hänga med på seglingen.

Surdeg

Nu skall jag sätta en surdeg,  den skall bli grunden till många goda brödbak på seglingen. Groddar skall groddas, fiskedragen putsas och sjökojer bäddas. Imorgon betalar vi för oss på Marina Santa Cruz och sätter kursen mot syd. Orkansäsongen verkar vara slut, men vi har lite extra spaningshjälp där och vi har lite kartuppdateringshjälp här. Många bidrar på sitt sätt till vår segling, framförallt ni som läser och kommenterar. Det här skall bli kul. Jag säger som Kristian Luuk i På spåret: Vart är vi på väg ?


Sunday, November 10, 2013

N 28 28, W 016 14,7

Nu är besättningen ombord på Anastasia fulltalig,kapten har skrotat runt
och stökat till det rejält dessa dagar. Men så är det när man skall få
saker reparerade och fixade på en båt, man stökar till samtidigt som man
gör fint. Nu skall vi sjöstuva i alla skrymslen och vrår och sedan seglar
vi iväg.Idag testar jag igen blogguppladdning via satellit.

Tuesday, November 5, 2013

Paus på bloggen




Innan vi seglar iväg över Atlanten, åker jag hem på en snabbvisit till Göteborg. Båten ligger tryggt i hamn i Santa Cruz de Teneriffa och Kapten har en lång lista på underhållsarbeten att göra.
Således uteblir bloggandet mellan 4 och 8 november, sen är ni åter välkomna att följa med på vår resa.

Sunday, November 3, 2013

Arbetsplatsträff 5

APT 5

2013-10-26

Santa Cruz, Teneriffa
Deltagare: Kaptenerna

Verksamhetsplanen är fortfarande inte upprättad, förra veckans förslag var ej tillfylles, så mötet beslutar att ge planen ytterligare en vecka till.

De strategiska målen gällande Atlantöverfarten börjar ta sin form. Avsegling är nu fastställd till vecka 46. Det är endast några små saker att putsa på och införskaffa. Senaste seglingen mellan Las Palmas och Santa Cruz var en fullträff och blev ett gott genrep inför stundande Atlantsegling. Goda vindar över 10 m/s är ett tänkbart scenario inför kommande överfart.

Deltagare på mötet har efterfrågat utökade spanskakunskaper, hittills har rådande kunskaper varit tillräckliga, men gårdagens restaurangbesök slutade inte riktigt tillfredsställande, då på grund av rådande brist i det spanska kökets fraser. Callo con choritzo betyder ej, tupp med choritzo-korvar, det betyder: komage med choritzokorv.
Ni kan tänka er själva hur denna måltid slutade, mycket kvarlämnande komagar och av detta blir inte måluppfyllelsen med restaurangbesök uppfylld.

Kaptenerna



Saturday, November 2, 2013

Segling idag

Fort gick det och nu var vi här på nästa ö, Teneriffa.

Thursday, October 31, 2013

Många svenska båtar

Här i ankarviken ligger det säkert 7-8 svenska båtar (undantaget alla som ligger inne i hamnen och skall segla rallyt). Man pratar lite med de olika besättningarna och kollar var de kommer ifrån och vart dom skall. Vi har träffat en intressant kvinna från Stockholm som seglar en liten, liten båt. Hon heter Eva och har skrivit en bok som vi köpt och ni kan också gå in på hennes hemsida och kolla vad hon råkat ut för.


Gatunamn

Ute på promenaden idag hittade vi både Olof Palmes gata och hans parkeringsplats. Tror ni att vi på vår fortsatta resa kommer att stöta på en gatuskylt med Fredrik Reinfeldts namn ?

Wednesday, October 30, 2013

HMS Gladan

Här ligger hon, flottans stolta skolskepp HMS Gladan. Vi åker förbi varje gång vi åker in med dingen, det är nästan ingen aktivitet ombord. Men varför ligger hon här ? Är det skatteplanering ? Billigare kajplatser här än i Karlskrona ?

Tuesday, October 29, 2013

Måndagmorgon


”-Anastasia, Anastasia”, det är måndagmorgon och vi står precis med första kaffekoppen i handen när jag hör någon ropa på oss utifrån. Vi går ut och får reda på att det är en motorbåt som draggar, och vi ligger precis i hans linje. På motorbåten är ingen ombord, och mannen som kom till oss är på väg dit, han går ombord och lägger ut mer kätting.
Vi försöker att ropa på VHF till marinan, detta tar sin tid då hamnmyndigheten och marinan inte är samma sak, och den ena hänvisar till den andra. Till slut går vårt ärende fram till rätt person och de meddelar att hamnens båt är på väg ut.
Hamnens båt kommer åkande och fortsätter bara förbi oss, han är på väg till en annan båt, sen vänder han in till marinan igen.
Då vi återigen ropar upp dem och frågar varför inget händer, får vi till svar att de kontaktat ägaren som är på väg, men när, det är det ingen som vet.

Manana es una otra dia.

Det verkar som han slutat driva,  vem vet vems ankare han sitter i nu ?

Monday, October 28, 2013

Söndag i las Palmas


Fotografera båten är alltid roligt, som ni ser är vi inte ensamma i viken.

Sunday, October 27, 2013

Arbetsplatsträff 4

APT 4

2013-10-26

Las Palmas anchorage
Deltagare: Kaptenerna

Verksamhetsplanen är under upprättande, förslag inkommit som skall bearbetas till nästa möte.

Den strategiska målen har uppfyllts till 100%. Delmål Las Palmas är uppnått inom tidsramen.

De operativa målen är svårare att göra mätbara då de består av så många små aktiviteter, dock kan sägas att det övergripande operativa målet att få Anastasia segelklar inför den stora Atlantseglingen är uppfyllt till 95%.
Säkerhetsutrustning som ett delmål är uppfyllt till 100%, emedan proviantering inte uppfyllts till mer än 75 %.
En aktivitet som t.ex. proviantering råder det även vissa meningsskiljaktigheter kring, skall båten överlastas med t.ex kidneybönor på burk ? Eller ris 4 eller 6 kilo? Här får man ta med i beräkningarna när nästa seriösa handelsplats finns tillgänglig. De viktgaste livsmedel såsom öl och vin bör man inte chansa på något vis. En viss ekonomisk aspekt kommer även in och det är en solklar sanning att vi just nu befinner oss på en frihandelsplats.

Kaptenerna



Friday, October 25, 2013

Storhandling

Idag har det bekräftats....desto större utbud och tillgång i affärerna, så växer människans behov. Idag har vi bland annat äntligen hittat snygga vinglas i plast eller melamin, och en stor krok att hiva upp de stora fiskarna vi fiskat på däck.  En bra dag.

Thursday, October 24, 2013

Las Palmas

”-Neej ska ni till Las Palmas ?”, ”där är det omöjligt att få plats nu när det är ARC, och tro att man skall ankra....... det är säkert 100 stycken båtar redan där.”
Så här har det låtit från många vi pratat med, ryktet om att Las Palmas skulle vara helt omöjligt att landa i har spridit sig överallt.
ARC Atlantic Rally for Crusiers som samlar hundratals båtar inför starten i slutet av november har förtur i marinan, och det är ju inte konstigt, dom skall socialisera sig och partaja dagar och nätter. Vi som har lite mindere pretantioner (!) och skall försöka komma iväg över Atlanten före den stora massan, ligger gärna för ankar några dagar.

När vi kom hit imorse efter en nattsegling från Lanzarote kände jag riktigt för första gången att vi är ute på äventyr, och jag sa till Thomas,”-Nu känns det som första gången vi riktigt är på gång, ankarplatsen här ute gav mig känslan hur det är att vara på långsegling.”  

Tuesday, October 22, 2013

Så kan det gå

Vår båtgranne hade kört ner kundvagnen från Supernercadon och ställt den under rampen ner till flytbryggan vi ligger vid. Tyvärr glömde han att det är 2 meters tidvatten här.....

Sunday, October 20, 2013

Arbetsplatsträff 3

APT 3

2013-10-20

Marina Rubicon Lanzarote
Deltagare: Kaptenerna

En avvikelserapport har inkommit till veckans arbetsplatsträff angående sophantering ombord, när segling pågår. Mötet beslutade att rutinen om vad som skall slängas respektive sparas till nästa hamn är helt korrekt. Däremot är rutinen gällande det som skall sparas status oklar. Ett klargörande gällande att köttfärskladdiga plastpåsar och tonfiskkladdiga konservburkar måste rengöras innan de slängs. Mötesdeltagarna är överens och rutinen skrivs om enligt detta beslut.

Vad gällande kosthållningen som legat som utstående punkt på de senaste mötena har det nu beslutats att en ny diet kommer att följas, besättningen kommer i fortsättningen att leva efter mottot, en sund kropp i en sund själ, eller metoden SKSS som den namngivits till.

Vad gäller sömnbehovet, kan det variera mellan olika besättningsmän vid olika tidpunkter, eftersom nattvilan under dygnsseglingar inte blir tillfredsställd hänger ofta trötthetssymtom kvar och kan behövas ”sova ikapp” de första dagarna i hamn. Mötet beslutade dock (fastän motvilligt) att middagslur i hamn inte är ett obligatorium.

Inför nästa möte skall en verksamhetsplan upprättas och de strategiska och operativa målen mätas.

Kaptenerna




Friday, October 18, 2013

Atlanten Fredag

29.6854,-13.3447
Helan och Halvan
"-Dags att vakna, vi skall börja segla nu, sailor." Det är alltid den ena
halvan av besättningen som purrar ut den andra halvan. Sen kan den andra
halvan vila sig och sova ett tag, om det inte är så att den ena halvan
behöver hjälp, då får den andra halvan åter gå upp för att förena krafter
med den ena halvan. Då uppstår helan.
Så är vardagen under en segling, dygn efter dygn, en liten besättning och
en stor båt. Vi seglar med säkerhet i fokus och utmanar sällan väder och
vind, då skulle vi behöva fler halvor....

Thursday, October 17, 2013

Atlanten Torsdag

31.8700,-12.1703
Var det bättre förr?
Ett ämne som kan diskuteras i evighet. Vi tänker tillbaka på 1982, då vi
var på den här sträckan med vår förra båt Aurora, Laurin 38. Då var vi sena
på säsongen det var dagarna innan jul och vi hade ganska tufft väder och
vår kompis var sjösjuk hela vägen från GIB-Las Palmas. Här kommer en
reflektion över hur vi levde då och hur vi lever nu.
Vi hade ingen kyl och frys, en isbox fanns det men den isen varade inte
länge. Vi bakade bröd då som nu. Vi hade konserverat smör på burk, vi hade
överhuvudtaget mycket konserver, ris var basen till det mesta, corned beef
hade vi köpt ett helt flak i Gibraltar, taxfree. En kvarvarande burk hade
vi stående i skafferiet hemma ända in på 2000-talet.
Sötvatten räckte till att dricka och laga mat. Nu tillverkar vi vårt eget
efter behov, och då ökar naturligtvis behoven.
När vi kom fram till en hamn gick vi in på posten och ringde hem, samt
tittade igenom poste restantebreven om det var något till oss. När vi
seglade hade vi sextanten , klocka och sjökort för att fastställa vår
position. Nu har vi varje minut koll på var vi är, och vi kan
ögonblickligen kommunicera ut vår position via olika media. Vi lyssnar på
nedladdade radioprogram och vi läser tidningar så ofta vi kan.
Var det bättre förr ? Nej jag tror inte det, men det var annorlunda.
Utifrån erfarenheterna vi skaffade oss då , lever vi lite bättre nu.

Wednesday, October 16, 2013

Atlanten Onsdag

33.51,-010.52
Ibland råder nästintill magi när vi seglar, och ibland är det precis vardag
ombord.
"-Det luktar illa i soppåsen, hur kommer det sig?" Jag rycker till,
soppolisen är här! Vi bestämde innan vi seglade att ALLT organiskt skulle
överbord, och all plast, plåt och glas sparas. Här ligger något som
luktar.Vad och vem har felat? Jag får skriva en avvikelserapport till
nästa arbetsplatsträff.
Rutinerna för sophantering måste ses över.

Tuesday, October 15, 2013

Atlanten Tisdag

34.86166,-7.78666
Solens sista strålar färgar himlen röd, Marockos kust försvinner sakta
bakom oss, och det dröjer inte länge innan månens sken skingrar nattens
mörker . Ett bra sällskap på den annars så svarta nattvakten.
Natttemperaturen är +20 grader, vilket innebär att man tar på sig både
tröja och jacka eller som vi lärde oss när vi seglade i Skottland, "It is a
two sweather day".

Monday, October 14, 2013

Atlanten

35.9931,-5.54106
Följ med på seglingen till Lanzarote.
När ni inte lägre kan följa oss på AIS, kan ni gå in under fliken Rutter
och position, den kartan hålls uppdaterad en gång per dygn.
Glöm inte heller att skicka glada tillrop på gratis SMS, det formuläret
hittar ni under fliken Kontakt.

Sunday, October 13, 2013

APT 2

Arbetsplatsträff 2

La Linea
2013-10-12
Deltagare: Kaptenerna

På dagens arbetsplatsträff diskuterades vad som bör göras åt förstoppningen. Med förstoppning menas här inte vanlig människorelaterad sådan, som lätt går att lösa genom en sund kosthållning, här menas toalettsystemet. Alltsedan vinägerkuren har stoppet blivit värre och värre. En av deltagarna på mötet ansåg att man kommit till vägs ände och bör byta ut hela slangsystemet.
Här togs en paus i mötet för att direkt skrida till handling, ett föredömligt arbete utfördes och nu kan vi med glädje konstatera att det spolningen går som smort.

På grund av denna synnerliga operativa handlingskraft har en del punkter på mötesagendan på grund av tidsbrist fått bordläggas till nästa APT. 

Den strategiska planeringen gör gällande att avsegling mot Kanariöarna nu endast är en fråga om väderutsikterna. Båten är nu rustad för Atlanten och toalettsystemen fungerar.

Restlista till nästa APT:

  • Sovtider, hur lång bör en normal nattsömn vara, och när är rimligt att stiga upp.
  • Middagslur, är det ett obligatorium ?
  • Skall speciell kosthållning föras eller kan det finnas ett individuellt ansvar att sköta sitt eget matintag?
  • Skall eventuellt jordnötter ransoneras?

Kaptenerna





Saturday, October 12, 2013

Filmtajm

Kan inte låta bli att fascineras av planet som lyfter på flygfältet mitt emellan två länder, hela gränstrafiken stannar och planet dundrar förbi väldigt väldigt nära där alla står.
Det är nästan som när Göta Älvbron öppnas för fartygstrafiken, men lite häftigare.


Friday, October 11, 2013