Monday, March 26, 2018

Sjömärken


Förr i tiden var farledsutprickningen olika i alla länder, i Sverige t.ex kommer ni väl ihåg den röda pricken med en björkriskvast som topptecken. Den som man kan köpa i alla prydnadssaksaffärer längs kusten. Det kallades väderstreckssystemet, det innebar i korthet att man skulle ha den röda kvasten norr om sig om farledens huvudriktning var ost/väst och öster om sig om farledens huvudriktning var nord/syd- I Danmark hade de sidosystemet vilket innebar att man hade samma typ av prick på sin sida om man var på väg in i en hamn, Norge och Finland hade som vi,”väderstreckssystemet”.
Nåväl detta var förr i tiden och på 80-talet så bestämde IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) att nu får det bli lite rättning i ledet och då bestämde man sig för att ALLA skulle ha sidosystemet. Låter väl bra!


Men det man inte kunde komma överens om var om man skulle ha rött eller grönt på sin styrbordssida när man var på väg in i en hamn så det blev både och, Amerika har rött på styrbord och Europa har grönt. För att komplicera ytterligare ett steg så har även formen på topptecknen olika i de olika världsdelarna.
Såna här små funderingar har vi när vi puttrar fram längs ICW (Inter Coastal Waterways)


Det finns fler användningsområden av sjömärken och det är ifrån fågelvärlden. Det är många fåglar som bygger bo uppe på konstruktionerna eller också sitter de bara en stund och tjattrar med sina kollegor, det ger oss fina fotografier

 Örnbo
 En skarv som intagit en stolpe med ett rött topptecken (ovanligt)


På vissa sträckor bygger örnarna bo och på vissa sträckor sitter skarvarna och torkar vingarna, de bygger helst sina bon på de gröna märkena, måntro om det är lite mer utrymme och lä runt de gröna fyrkanterna än runt de röda triangelformade märkena?

En vacker kvällshimmel

2 comments:

  1. Intressant läsning! Ha det bra/ Stefan

    ReplyDelete
  2. När jag började på Sjöfartsverket 1975 satt min chef i en arbetsgrupp i IALA som skulle ta fram System A. Efter ett möte i Paris kom han hem glad i hågen och meddelade att den amerikanska delegaten gått med att införa samma system son Europa. Men när han kom hem fick han bassning av sin myndighet USCG. Men det blev i alla fall rött och grönt! Vad jag har förstått så använder USA inte kardinalmärken. Är det något som ni har noterat?

    ReplyDelete