Saturday, March 10, 2018

Cubasegling Del 2

Ja då var det dags för del 2 i vår Cuba-segling 2018

Trinidad/Casilda-Marina Siguanea, Isla de Juventud

-->
Allt har sin tid och även om vi kände att vi hade kunnat stanna i Trinidad några dagar till, druckit Mojito och lyssnat på musik var det nu dags att segla vidare. Vi bestämde oss för att göra en nattsegling till Cayo Largo, det var ca 100 NM precis lite för långt för att hinna dit under en dag.

Trinidad by sunset


 Cayo Largo är en låg sandö som började exploateras 1983. Där finns ett stort antal låga, exlusiva hotell längs den fantastiska långa, nästan oändliga stranden, man ser inte mycket folk men man förstår att de är där och lever ett lojt strandliv med solstolar, drinkar och ibland såg vi där vi låg ankrade att de åkte ut på snorkel och dykturer. Vi såg även en del charterkatamaraner som verkligen kunde komma långt in på de grunda stränderna. Det största antalet turister här på Cayo Largo är från Kanada och Italien, flygfältet som tar ner riktigt stora plan har ingen förbindelse med Havanna utan flygplanen kommer alltid direkt från sin utrikes ursprungsland. Detta innebär att man endast kan besöka ön via direktflyg eller som vi med segelbåt. Till kuriositeten hör att vi hittade en affär som sålde lite av varje, Barillapasta, majonäs och vad hittade vi där om inte en ost, de hade en ost, och den köpte vi direkt eftersom just ost från Antigua började ta slut.

-->
Som ni förstår av mitt sätt att uttrycka lyckan av att köpa en ost i affären är en segeltur till Cuba helt beroende av planeringen innan, man måste vara mer eller mindre självförsörjande under hela tiden, ungefär likadan bunkring som inför en lång passage av en ocean, det enda som är helt säkert att man kan få tag på Cuba är rom, cigarrer och öl.

den gamle och havet

Iguanas

Tiden gick och efter att ha sett oss mätta på sanddyner, kristallklart vatten och stora Iguanas ville vi vidare västerut.
Vi skulle segla till Nueva Gerona, staden på ön Isla Juventuds nordsida. Gastarna hade bokat flyg till Havanna och vi väntade nya gäster till samma ställe. Vi såg framför oss en stor stad! Med glam och stoj och stora supermarkets, ligga lite fint längs flodkanten och kunna promenera in till city på kvällen.
Vid utcheckningen hos Guardian i Cayo Largo får vi bara helt kort upplysningen att till Nueva Gerona får inga segelbåtar gå!....det är bara en kommersiell hamn men segelbåtar får däremot angöra Marina Siguanea på öns sydvästkust, 42 km syd om Nueva Gerona och 2 km syd om det berömda hotellet Colony.
Isla Juventud (Ungdomens ö) eller Isla de Pinos som den hette tidigare är en stor ö på Cubas sydsida, den ligger söder om Havanna i bukten som heter Batabano. På alla sidor omges ön av ett grunt innanhav (av oss kallat grodhavet) på sydsidan möter klipporna det Karibiskahavet. Som på många öar har det funnits ett fängelse, Presidio Modelo där bland annat Fidel Castro satt ett tag på 50-talet.
Vi angjorde den sk. marinan på morgonen i soluppgången, det var helt stilla och vi hade läst att infarten kunde ha fått ändrat djupgående med tiden, så vi tog det mycket försiktigt. Vi gjorde tre försök på olika ställen men fastnade i sanden alla gånger så vi gick ut igen och ankrade.
Det kändes som vi kommit till världens ände!
-->
Dessutom låg vi för ankar utanför världens ände!
Bästa Guardan
Men vi tog på oss optimistens ögon och åkte in till land, här som på alla andra ställen där Guarda Frontier håller till så fanns det en postering med mycket folk, här odlade man även sina grönsaker, majs, paprika och lök.
På morgonen kom en stor buss med kanske två tre människor som bodde på Hotel Colony för att åka på båtutflykt med en av marinans båtar. Vad vi förstod så är alla dessa marinor som vi sett statliga, privatpersoner på Cuba får inte äga en båt.
Första dagen tog vi oss gående till Hotel Colony, skönt att sträcka på benen och vädret ganska behagligt för promenad. Hotel Colony är stort, ligger fantastiskt vackert vid en strand, har flera pooler ett dykcenter, massor av anställda, men ett fåtal gäster. Det sägs att det byggdes av den amerikanska maffian en gång i tiden, man tänkte sig ha ett undanskymt ställe där man kunde ha ett kasino och göra sina knarkaffärer, idag vet vi att det ändrade sig med revolutionen som pågick i sex år mellan 1953-59. Idag är det minst sagt en lågintensiv turistverksamhet.
-->
På hotellet fanns det en dator som var kopplad till internet, alltså inte ens WiFi, till det positiva hörde att man kunde köpa 10 tarjetas på samma gång. Vi lämnade in tvätt, vi köpte en vattenmelon, bröd och ägg från hotellet, åt till och med en god middag där.
Hästdroska tillbaks med tvätten

Hotel Colony
Väl använd brygga
Dagen för gastarnas avfärd åkte vi in till Nueva Gerona med en dyr minibuss, vi besökte en bank där vi med viss möda köpte två 5 CUC frimärken (sellos) som skulle vara till en slags stämpelavgift hos myndigheten vid avmönstring (derollado). Detta var tvunget att göras hos Capitaneriet i Nueva Gerona, vi var laddade när vi kom in på kontoret och där satt den mest snörvliga dam och hostade medans hon skrev, stämplade och gjorde det som skulles. -Jag tänkte ajajaj den bacillen vill vi inte få med oss. Vi lyckades även förklara att om två dagar kommer nya gäster och då är det söndag kan vi komma hit då och mönstra på dessa? Damen insåg att det inte gick så vi kunde med hjälp av två reservinköpta stämpelavgifter samt kopior på deras pass få dem påmönstrade innan de kommit. Puh
Sen var det bara Thomas och mitt Visa som skulle förnyas, det hade vi hört skulle vara en pärs utan dess like, vi fick besöka banken igen, denna gång två stämpelavgifter för 25 CUC, vi gick tillbaka till immigrationtjänstemannen, då ville han även se vår sjukförsäkring, jag bara såg inne i mitt huvud precis var den fannns ombord på Anastasia 42 km därifrån...men jag hade Panthaenius blå båtförsäkring med mig och där står ju våra namn, så jag hoppades på att den här snörvlande mannen (ja det är sant) skulle godtaga detta, vilket han också gjorde.
-->
Vi firade dessa smidiga ärenden med att besöka stadshotellets lunchservering och tog in en varsin öl och fyra portioner ”Ropa Vieja”, vilket betyder gamla kläder men är något helt annat. Det är långkokt kött, lite som pulled pork. Till detta får man det vanliga riset uppblandat med svarta bönor. Nu var Nueva Gerona så långt ifrån turiststråken i Trinidad eller Havanna så på det här hotellet var det lokala Peso som gällde, vi betalade ca 3kr 50 öre för maten och 8 kr för ölen.
Avskedsmiddag på Hotel Colony

Nu var det dags för gästerna att ta en taxi till flyget och vi hittade en taxi som kunde ta oss tillbaka till de södra utposterna där Anastasia låg och väntade på oss. Taxibilen var i helt enastående dåligt skick, den var stagad med ett järnrör från sida till sida bakom framsätesstolarna . Avgaserna impregnerade våra kläder och växellådan hade sett sina absolut bästa dar, i varje vägkorsning gled chauffören igenom utan att behöva växla ner. Men vi kom fram till slut, mycket tackvare att ön inte bjöd på varken uppför eller nerförsbackar utan var ganska platt.
Nu väntade vi med spänning in nästa gästgastar inför del 3-->

No comments:

Post a Comment