Monday, November 13, 2017

Pitch Lake-Asfaltssjö

Det låter väl konstigt ? Asfaltssjö.
Men det finns på fyra ställen i världen och den här på Trinidad är den största, och den enda som man kan gå på. Dit åkte vi på söndagsutflykt.

 Här går vi ihop med guiden Victor mot sjön.
Nu är det årstiden som går från regn mot torka och  asfaltssjön är bara halvägs täckt med sötvatten. Asfalten ligger under ytan och man kan pumpa bort vattnet när man skall "skörda".

 Där vi gick på det här underlaget var det mjukt och såg ut som elefanthud
 Regnvattnet i sjön anses nyttigt både för flora och fauna, asfalten avger svavel, vilket vi alla vet är nyttigt för huden.
 Vackra färger i pölarna
 Man tar upp ca 180 ton asfalt om dagen, vilket är mer än det som fylls på, därför har hela sjön sjunkit tio meter under havets yta

 När man grävt upp asfalten med grävskopor, körs den i dessa små vagnar till fabriken där man förädlar till en asfaltsprodukt som säljs på fat och håller hög kvalitet
Till sist visade Viktor hur seg, svart och fin asfalten var, det luktade mer som tjära.

7 comments:

  1. Märkligt. Så om dom pumpar bort vattnet är det bara att måla vita rutor så voila- en parkeringsplats. Harrom tänkt på de tro?

    ReplyDelete
  2. Precis, men då går dom ju miste om sina 180ton om dagen

    ReplyDelete
  3. Thomas säger: Har ni tänkt på att det är en sjö? Vi kan gå på den men kanske inte ståå allt för länge. Hur blir det då med Långtidsplaneringen?

    ReplyDelete