Thursday, April 13, 2017

APT 7-17

APT 7/2017

13 april 2017
Deltagare: Två kaptener
Plats: Tobago

Minnesanteckningar från arbetsplatsmöte -projektavslut 7/2017

Verksamhetsgenomgång:
Anastasia med besättning har nu fullbordat Projekt jorden-runtsegling.
I november 2013 angjordes Tobago efter en Atlantöversegling från Teneriffa. Det är nu april 2017 så man kan lite slarvigt säga att det tagit knappt fyra år. Fyra år med kurs västerut, några kortare och längre stopp här och där, var det allt?
Nej absolut inte, nya erfarenheter är gjorda, nya bekantskaper har skapats, men det är lite tidigt för kaptenerna att utvärdera hela seglingen, då långa tider vardag har blandats med tider av äventyr och vissa tider har man levt i en utsatt miljö, så intryck och uttryck är många.
Därför är den här arbetsplatsträffen vikt åt konsulter och arbetsgruppers projektredovisningar, och är således sista APT ombord Anastasia.

Verksamhetsplanering:
Ag Plan har bokat marina i Chaguramas, med upptagning på land den 1 maj 2017 - Q4 2017 alltså under hela orkansäsongen.

Projektredovisning:
Ag Fisk som ansvarat för samordning av fisket ombord visar statistik över, hur fiskelyckan faktiskt ökat ombord på Anastasia under de fyra åren. Efter förlust av många drag och krokar i början av seglingen satsade man sedan på att skaffa sk. dubbelkrokar för en säkrare fångst. Man har även med tiden försökt att vid napp på kroken, ta ner farten på Anastasia för att den totala kraften skulle minska under tiden fisken har halats in, vilket har gett goda resultat. Mahi Mahi, Wahoo,Tuna och någon Barracuda, god leverans av Ag Fisk.
LSO lokalt skyddsombud, har periodvis tyckt att arbetet ombord med både skyddsronder och systematiskt arbetsmiljöarbete har varit betungande, gör ändå en en tumme upp för att kaptenerna gjort sitt bästa för att lösa olika situationer, samtidigt menar LSO att arbetet har flutit på tack vare ett fantastiskt stöd från HSO huvudskyddsombudet .
Hälso och livsstilscoachen redovisar att kaptenerna på skutan har haft svårt att lägga till nya hälsobefrämjande vanor som föreslås, men avslutar med den totala uppfattningen av situationen är: att genomföra en jordenruntsegling i sig är ett tecken på en naturligt stor vilja hos de båda Kaptenerna att skapa sig en god livsstil.
UA underhållsansvarig, kan redovisa att segelbåten krävt mycket underhåll under åren, främst då generatorn till hjälpmaskinen (herr Balmar) som av och till har krånglat. Man kan nu konstatera att hålla på med systematiskt underhållsarbete är nödvändigt på en långseglare, och Anastasia är trots allt nu i god kondition.
SA (skansadvokaten) får härmed avsluta projektredovisningen med en reflektion över proportionerna av inköpsansvarigs proviantering i Cape Town: Vid ankomst Tobago efter 5400 NM till sjöss, fanns det endast 6 burköl kvar samt hela 48 flaskor med vatten, vilket kan tyckas vara lite på marginalen.

Projektavslut:
Besättningen kommer nu att beviljas vederlagsledighet och en del trotjänare som kulturtant och inspektör kommer erbjudas avtalspension. Kaptenerna tillade att det kommer bli tomt ombord när alla konsulter och arbetsgrupper upplöses i samband med att projektet avslutas, men att många goda minnen för evigt kommer att finnas. Tack tack Tack


-->
 Glad Påsk önskar det två K.

2 comments:

  1. HSO ber att få framföra sin stora beundran över hur kaptener och manskap har löst diverse arbetsmiljöfrågor, såsom mönsterdjup på foppatofflor, markerande av skarpa kanter på nedgång till kajutan, hjälmtvång, ihoplindande av snören ombord. När det gäller hälsobefrämjande frågor undrar HSO hur proportionerna vatten/öl var vid avsegling Cape town för att eventuellt nödgas vidta åtgärder. Låter misstänkt obalans mellan intag av de olika dryckerna. Nu återstår bara att hälsa kaptenerna välkomna hem! Med stort vemod tackar vi för knappt fyra ( eller drygt tre??) års rapportering från de sju haven!

    ReplyDelete
  2. En glad påsk önskar Larssons!

    ReplyDelete