Thursday, April 21, 2016

Hurricane Winston

Den 20 februrai i år slog Hurricane Winston Cat 5 till mot Fiji, vindar på upp till 135 knop uppmättes och regnet tillsammans med vinden ödelade flera byar och i Savusavu drev 22 båtar upp på land. Vi har nu sedan vi kommit upp till Fiji hört många ögonvittnens berättelser, häromkvällen träffade vi på ett par från Schweiz, som vi mött då och då ända sen vi gick igenom Panamakanalen. De ligger här i Port Denarau och gör en hel del reparationer på sin båt.

Under Winstons framfart låg de vid en sk. hurricanesäker-boj i Savusavu, till en början hade det varit ganska lugnt. Savusavu på ön Vanua Levu är som en långt sund där det ligger olika marinor på rad, och det ligger fullt med båtar förtöjda vid mooring-bojar. Men sen när vindstyrkorna ökade började sämre förtöjda och obemannade båtar, nedfallna träd och pontonbryggor som slitit sig komma drivande. De fick plötsligt en stor båt som drev på dem, som böjde hela ankarrullen, drev längs styrbordssidan och drog med sig relingen och mantåget, dessutom genom det uppkomna trycket på deras boj, slets förtöjningar av.
Philip berättade hur han körde sin båt med simglasögon på för att överhuvudtaget kunna se något, maskinen kördes med fullt pådrag (75 Hk) för att hålla sig på plats, runtomkring dem var allt bara ett vitt skum och han höll på att slitas ifrån ratten flera gånger. Det var inte lätt att köra och samtidigt försöka undvika allting som låg och flöt. Under tiden kröp frun på däck och försökte ta sig fram till ankarspelet, efteråt såg och kände hon att skinnet på fotens ovansida hade helt skavts bort när hon förökte ta sig fram. Under tre timmar tjöt det som från en startande jumbojet, luften var full med både salt och regnvatten och de kämpade för sina och sin båts liv. Sedan började vinden avta något, då Winston gjorde sig redo för nästa ö, Vitu Levu. Där på västsidan låg Amelit på Vuda Marina, med kölen nergrävd i marken vilket verkar vara ett ganska effektivt sätt att klara båtarna under en orkan.

Det är skrämmande att se och höra hur naturens krafter kan härja under en orkan, vill du läsa mer om det efterföljande räddningsarbetet i Savusavu kan du klicka pålänken här.

No comments:

Post a Comment