Tuesday, June 16, 2015

Bastkjol

NU blir det Bonusblogg idag, för att fira att vi hittat WiFi

Ni minns fotot på söndagsfin kapten i söndags?

Nu har vi möjlighet att lägga upp bilder så nu kan jag berätta om Niuatoputapu´s guldgruva, nämligen deras kunskap att tillverka bast och väva fantastiska Taolavas och andra mattor och dekorationer.

Man började med att skära bladen från en buske som hade raka styva blad, också med hemskt vassa taggar. Man skar bort det vassa taggarna och kokade bladen mjuka. Sedan lade man dem i stora knippen på havets botten vid ebb, och lät dem ligga där i saltvattnet och bleka sig i en vecka, sen var det bara att bära upp dem, torka och strimla dem till tunna remsor.

 Sedan vidtog själva vävningen, kvinnorna satt på golvet i vävstugor och flätade samman alla bladen i ett diagonalt mönster till stora och små mattor, för mig kändes det som ett evighetsarbete.

Växten som fanns på den lilla ön var den bästa av sitt slag, kvinnorna som vävde gjorde de bästa mattorna i hela Tonga, det var eftertraktade eftersom alla män bär en taolava på jobbet, vid högtid och i kyrkan.Kvinnorna bär en slags prydnader över höfterna som är av samma material, man kan säga att dessa vävnader av en växt är hitills det närmaste bastkjolar vi kommit här i Söderhavet.


No comments:

Post a Comment