Saturday, June 6, 2015

6 juni

Idag den 6 juni är det vår nationaldag, förr hette det Svenska Flaggans dag. Vi har inte riktigt lärt oss att fira den än, vi har ju vår svenska flagga hissad varje dag här på båten. Men jag måste erkänna att jag längtar lite hem till Göteborgssymfonikernas konsert i Slottskogen, dagen till ära.


Ett annat datum som vi också alltid minns i Sverige, är den 3 september 1967 när vi införde högertrafik i hela landet, detta för att vi skulle harmoniseras med övriga Europa, ja inte Storbrittanien då som alltid envist hållit sig kvar på vänster sida i trafiken. Här i Samoa hade man högertrafik förr, men 2009 gick man över till vänstertrafik och flyttade datumlinjen tillöstra sidan av ön bara för att harmonisera sig mer med Nya Zealand.

Så kan det vara här på andra sidan jorden.

4 comments:

 1. Betraktelse över förlorade dagar.
  Idag är det den 6 juni. Dagen uppgraderades till nationaldag och fick samtidigt status som som helgdag. Men, för att inte de. Slitande och släpande massorna skulle skämmas bort för mycket bestämdes att en annan helgdag, annandag pingst, skulle förlora sin status som röd i almanackan. Men eftersom nationaldagen har ett fast datum så inträffar den var sjätte, sjunde år på en lördag eller söndag. Annandag pingst infaller alltid på en måndag. De slitande och släpande massorna krävde då att kompenseras för detta snopna snuvande av en ledig dag var sjätte, sjunde år. Så därför kan man under dessa år välja valfri dag att vara ledig på.
  Lilla kaptensförbundet har därför i hårda förhandlingar med Stora redarföreningen tvingats ge vika för kravet att den dag som försvann vid passerandet av datumgräns ska tas igen genom att besättningen väljer en valfri dag att arbeta dubbla skift på. Lilla kaptensförbundet krävde, och fick gehör för, att besättningen denna dag har rätt till dubbel afterworkranson.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det skulle vara för den dubbla afterworken då, annars hade det hela kunnat urarta till en sk. vild strejk.

   Delete
 2. Här längtar vi just nu bara efter lite sol, lite värme och lite mindre blåst! I går 5:e fick vi i mellan Sverige en liten försmak max grader 19 HÄRLIGT. Det ser ut som ni gör en massa kul där på Samoa. kram ML

  ReplyDelete