Saturday, June 30, 2012

Böter”- Can I have your shipspaper, documets and licens”. Det är en vanlig fras här I Kroatien där man efter att ha betalat sin hamnavgift får tillbaks sina papper. Vi har ju förstått att här betalar man för allt , hela tiden. Det var just därför vi gjorde en direktöverenskommelse med autopilotreparatören att möta upp honom på ett annat ställe än att ligga och slösa pengar i Marina Kastella. Men nu var vi i hamnen i  Split, vi hade droppat ankaret och väntade på att få tillbaks den reparerade piloten. Jag blev lite misstänksam mot mannen som ville ha våra papper, men vips hade han dom i handen och sen log han:”- You can pick them up on harbourmasters office when you have payed your fine” sa han och puttrad iväg. Shit.
Thomas for in och började förhandla, kom tillbaks och hämtade våra sjökort och pilotbok, där det inte står nånting om ankringsförbud. Men det gick inte att övertyga hamnkapten som var obeveklig. Thomas fick inte ens tala med hans chef. Han betalade vår bot 1500 kronor men vägrade att skriva under då vi inte ansåg att vi gjort nåt fel.
När reparatören sen kommit ombord, testat, skruvat mätt och provat, visar det sig att roderlägesvisaren vi köpte i Grekland var inte bra, så tillsammans med ytterligare en ny sådan och lite annat fix i processorn så fick vi ordning på det hela.
Det hela blev en dyr historia under fyra dyra dagar.

1 comment: